Bondgårdsbesök!

I veckan besökte vi Källsby gård i Jörlanda. Bonden Katarina visade oss runt och lärde oss mängder om livet på en mjölkgård! Visste ni till exempel att kossor aldrig får tänder i överkäken? Eller att alla både kor och tjurar har horn? På mjölkkor tas hornen bort när de är kalvar för att inte skada skall uppstå. Under vårt besök fick vi bevittna något fantastiskt! En kalvtjur föddes 05:00 samma morgon och vi fick följa mammans kalvning i efterbördsfasen då fosterhinnor och moderkakan stötes ut. Så fint för oss att se kärleken mellan kossa och kalv.

Katarina berättade om hur det går till när kossorna mjölkas och vi fick stoppa tummen i mjölkningsmaskin för att känna hur den sög likt en liten kalv. På Källsby gård är det en mjölkningsrobot som automatiskt mjölkar kossorna när de själva vill. Otroligt vilken teknik! Även vid matning och rengöring används tekniska hjälpmedel.

Vårt besök avrundades med att Katarina bjöd på fika och vi åt vår medhavda matsäck. En otroligt fin dag hade vi tillsammans och ett extra tack till Alberts mamma, Klaras mamma och Jacob T’s pappa som var med och förgyllde dagen!

Nyfödd kalvtjur och mamma.

Vi fick se hur mjölkningsroboten arbetade och kunde följa mjölkens väg. När korna har mjölkats samlas mjölken i en kyltank på gården och kyls ner till 4 °C. Alla fick titta ner i denna tank! Mjölkbilen kör sedan mjölken till mejeriet där den pumpas in i kylda silotankar och förvaras tills den ska processas och förpackas.

En kletig hand efter att ha befunnit sig i en kossas mun!


Prenumerera på nya blogginlägg

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 kommentar

 1. Hej
  Vilken fin blogg härliga bilder på barn i mötet med djur och yrkesarbetande bönder. Jag tog mig friheten att publicera den på vår Facebooksida Bo på Lantgård, där också Källsby Gård är en av våra medlemmar som hyr ut boende till familjer och företag som vill vara gårdsgäst.
  med vänlig hälsning
  Ewa-Britt Filipsson
  Marknads och medlemsansvarig
  Bo på Lantgård Sverige

Kommentera